dinsdag 17 juni 2014

HKZ AUDIT

Wat is;HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Het HKZ Certificaat geeft aan dat uw instelling voldoet aan vooraf vastgestelde kwaliteitsnormen van de geleverde zorg.

Als uw organisatie het certificaat behaalt, betekent dit dat uw instelling:
- goed georganiseerd is
- cliƫnten centraal stelt
- continu werkt aan optimalisering van het aanbod
- betrouwbare resultaten presenteert
- voldoet aan de eisen die vanuit de sector zelf, door financiers, cliƫnten en de overheid worden gesteld

Toetsing
Bij HKZ-certificering toetst een externe organisatie of het kwaliteitmanagementsysteem van uw organisatie voldoet aan vooraf vastgestelde HKZ-normen. Een door de Raad voor Accreditatie (RvA) aangewezen instelling voert deze uit. De toetsing is gebonden aan strikte regels.

Vandaag was ik als  gezinshuisouder aan de beurt voor de externe audit van Zozijn. Normaliter hebben we als gezinshuis de boel op orde maar dit geeft toch een beetje extra jeu aan het geheel om een stukje erkenning te verkrijgen. Het is alsof  je examen moet doen. 
Ik  mocht samen met onze teamondersteuner  om kwart over 10 aantreden nadat onze manager als aan de beurt was geweest. Een interne en externe auditor zaten klaar voor het verhaal van de gezinshuizen.

 Ik had het werkstuk van Esmee mee omdat daar de foto's van ons gezin instaan.
Dat praat altijd wat makkelijker. En inderdaad het praatte makkelijk.

Ondanks dat er best specifieke dingen werden gevraagd kon ik toch goed uitleggen dat het binnen de kaders van de HKZ goed geregeld is binnen de gezinshuizen.

De inhoud van de zorgplannen was goed en ook lastige dingen als overdracht over moeilijk gedrag en de interventies daarop kon ik goed weergeven middels een signaleringsplan. Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt om het verscherpte medicatiebeleid te implementeren en wat was ik daar nu blij van!

Ook de gezinsvoogd van 1 van de jongens en de ouders hadden hun aandeel in het geheel middels de toetsing en tevredenheid. Altijd fijn te laten zien omdat ook deze mensen tevreden zijn over de zorg die wij verlenen.

Wat best schrijnend is is dat wij de enigen binnen onze organisatorische eenheid zijn die weinig zullen merken van alle nieuwe wetten.
 De jeugdwet, participatiewet, WMO zullen nog even niet aan ons zijn besteed. Integendeel er staat genoemd dat kinderen die echt niet meer thuis kunnen wonen gebaat zijn bij plaatsing in een gezinshuis of pleeggezin. Ik zeg kom maar op wij gaan er voor en sinds vanochtend met een kwalitatief hoogwaardige rand! De zorg voor de jongens zal er niet om veranderen;-)

Erg prettig is het ook dat collega teamondersteuner en ik elkaar goed konden aanvullen als het om moeilijke dingen als hechtingsproblematiek en de goede balans in de omgang met ouders gaat. We hebben de gezinshuizen goed kunnen neerzetten en de mevrouw had verder geen op of aanmerkingen.
 Geslaagd met vlag en wimpel! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten