dinsdag 25 november 2014

Regelstand

Zo aan het eind van het jaar is er altijd veel regelwerk in ons gezinshuis. Dit jaar is dat zeker niet minder. 2 jongens worden 18 voor hen diende een Wajong uitkering worden aangevraagd.  Daar waren we al op tijd mee omdat alle wetgeving rondom mensen die extra zorg nodig hebben helemaal anders is. Dus opnieuw verdiepen in een wir war van regels waarin het lijkt alsof niemand weet wat echt de bedoeling is.  Goed, de aanvraag is goed gegaan voor 1 van de jongens. Voor de ander was de wens gedeeltelijk in de Wajong en gedeeltelijk op loonwaarde werken. Dat kan niet meer in de Wajong. Hij gaat nu naar de participatiewet. Op zich niet verkeerd maar ook hier weet nog niemand hoe het zal gaan. We wachten af.. Krijgen een trajectbegeleider toegewezen.

15 november was een belangrijke datum voor indicatieaanvragen. Het was toen 6 weken voor 1 januari 2015 de dag waarop heel zorgend  Nederland alles anders georganiseerd moet hebben. Het Ciz hanteert 6 weken behandeltijd. 
Gelukkig hebben we voor een paar kinderen de aanvraag nog op de oude manier kunnen doen en kunnen regelen. Dit geeft ouders weer wat meer lucht want ook die lopen regen dezelfde burocratische wirwar aan als wij.  Extra hard gewerkt voor 15 november. 

Daarnaast merken we ook dat de ouders met een Pgb kind die bij ons wonen helemaal opnieuw door de mangel moeten.. Hoop papierwerk en extra verantwoordingen. Belachelijk!! Zijn al zeker  20 jaar klant van het zorgkantoor... De zorgvraag en het daarop antwoordende aanbod moet nu toch wel helder zijn. Ze wonen pas 14 jaar in het gezinshuis.... Met excuus voor mijn sarcasme.

Ook een hot item was de leerplicht de afgelopen tijd. Veel meer voortijdige schoolverlaters omdat de regering ongeveer 3 jaar geleden heeft besloten dat leerplichtontheffing alleen maar volledig kon... Wat heeft een van onze jongens toch baat gehad bij 2 dagen leerplichtontheffing. Dit zodat hij niet de volledige schoolwerk naar school hoefde maar ook 2 dagen naar de zorgboerderij, want hij trok een hele week school echt niet.
Na 3 jaar kon hij wel de volledige week naar school omdat hij zich zo goed had ontwikkeld. Dat jaar slaagde hij voor zijn AKA.  Gelukkig willen ze nu de wet op de leerplicht weer veranderen.

Gisteren kwam een mevrouw op bezoek die een curatele gaat uitvoeren voor 1 van onze jongens. 
Wederom een heel nieuw verhaal voor ons wat ook het nodige voor en regelwerk vereist. En tussendoor gaat het dagelijkse toch al niet rustige  leven  gewoon door..  Er waren tv opnames voor de regionale zender met het g voetbal. Dank je wel Volkan!
Leuke ontwikkelingen rondom de dagbesteding en werk van de jongens, een prachtig middelbaar schooladvies voor ons meisje... 

Ook een mail van mij naar de directeur P en O omdat ons in januari 2014 een hogere functiegroep is toegezegd... Waarschijnlijk even vergeten door alle bezuinigingingsgeweld.
Want het wordt wel menens nu in zorgland. Collega's maken op basis van leeftijd en functiejaren de balans op of ze wel of niet kunnen blijven.. En zorgelijke ontwikkeling vind ik. Want er is zoveel kwaliteit en expertise opgebouwd.. Hopelijk gaan de gemeenten deze kwaliteit en expertise  inkopen en overnemen. Ik duim voor jullie collega's besef dat wij nu best in een luxe positie zitten.. Wij zijn de enigen met zekerheid als gezinshuisouders. 

Nog  even de laatste loodjes tot de kerstvakantie.. Een weekje echt vrij op Texel, weg van de wereld en even weg van alle nieuwe wetten bezuinigingen en andere kopzorgen.. Lekker vooruitzicht... En dat vooruitzicht geeft echt wel kracht om nog even 4 weken te knallen. 

1 opmerking:

  1. Goed dat jullie er zo rijdig mee bezig zijn gegaan.
    Houd de vinger aan de pols...
    zag al beelden op televisie dat vervoer naar speciaal onderwijs zelf
    geregeld moest worden... Kind naar schoo,brengen kost tijd, en de kostwinner dan?
    Burocratie ten top.
    Hebben hier de indruk dat mijn wajong blijft.
    Het is immers zo dat hersenletsel niet over gaat.

    BeantwoordenVerwijderen